Varukorgen
0 artiklar

Dokumentärfilm om konstnären Johan Thunberg

Publicerad: 22/11, 2011

Nyligen påbörjades inspelningarna av en dokumentärfilm om konstnären Johan Thunberg. Det är filmaren Anders WIgforss som bland annat gjort dokumentär om den kända glaskonstnären Ulrica Hydman-Vallien, som den senaste tiden har följt Älvkarlebykonstnären för att dokumentera allt ifrån hans barndom till vardag och framtidsambitioner.

När Anders Wigforss flyttade till Älvkarleby från Stockholm och första gången besökte Johans ateljé föll han direkt för en av Johans tavlor. Någon vecka senare hängde den på hedersplatsen i det nya huset. Anders, som gjort allt från rockvideo med Erik Gadd och bildspel för Stora Enso till film för Naturhistoriska riksmuseet såg chansen att få göra den intressanta historien och framhäva Johan, som bland annat haft flera framgångsrika utställningar i Amerika, i en egen dokumentär. 

Samtidigt som inspelningarna satte igång påbörjade Johan en av de största målningarna han någonsin skapat. Tavlan, som är över en och en halv meter bred med nästan samma höjd, har inneburit otaliga timmars arbete i Ateljen. 

 

– Motivet är en sensommarbild från Gårdsskär berättar Johan. Det värsta jag vet är att måla klorofyll och i den här tavlan är det väldigt mycket av just det. Det har varit en riktig utmaning och det var nog lite därför jag valde motivet från början. 

Anders har funnits vid Johans sida under stora delar av skapandet av tavlan och fått se allt från lösa skisser till detaljmåleri och slutkorrigeringar. 

– Det har varit otroligt lärorikt att få följa Johan i sitt målande, berättar Anders. Saker man själv inte uppmärksammar eller skulle lägga energi på ser Johan och han målar med en otrolig detaljrikedom. 

Förutom att följa Johan i ateljén har Anders filmat både vid barndomshemmet och ute i naturen när Johan letar inspiration till framtida tavlor. Inspelningarna har inte bara varit krävande för Anders med långa dagar och en skakig handkamera att hålla stabil utan även för Johan själv. 

– Det har inte alltid varit lätt att bibehålla koncentrationen när man känner sig konstant iakttagen och har en kamera till höger och vänster, berättar Johan. Jag har varit tvungen att skärpa till mig ordentligt och försöka stänga ute kameran och fokusera på målandet. Men det har verkligen varit jättekul att ha Anders här! 

Tavlan, som nu är nästintill klar, har redan flera spekulanter och kommer att ställas ut tillsammans med dokumentärfilmen på Gästrik Konst till påsken. Förhoppningarna är att filmen kommer kunna visas i samband med flera utställningar och även nå ut i svensk television.

Se endel ur dokumentärfilmen här.

Se alla nyheter »

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK